
PM: Nysnø investerer i venturefond for bærekraftige matsystemer
Publisert: Stavanger, 12. Mars 2021
Stavanger 12. mars 2021. Astanor Ventures er en ledende europeisk ventureinvestor innen mat, hav og landbruk. Fondet Good Harvest Ventures I er det største av sitt slag i Europa. De investerer i teknologidrevne selskaper som bidrar til et bærekraftig matsystem.
Del artikkel:
Ny forskning fra EU slår denne uken fast at verdens matsystemer står for over en tredjedel av globale klimagassutslipp, og at verdens matsystemer forbruker stadig mer energi. For å snu utviklingen må produksjon, distribusjon og forbruk av mat bli mer bærekraftig.
Astanor Ventures fokuserer på teknologi som bidrar til et mer bærekraftig matsystem, og investerer i tidligfase selskaper med løsninger for ny bærekraftig matproduksjon, alternative proteinkilder og bekjempelse av matsvinn. Fondet investerer globalt med hovedvekt på Europa, og har valgt Norge som et strategisk satsningsområde for blant annet havbruk.
– Det er avgjørende å endre våre matvaner for å nå klimamålene. Astanor Ventures satser på nye, innovative teknologier – og samarbeider blant annet med kokker for å gjøre nyskapning til en del av vår felles matkultur, sier Siri Kalvig, administrerende direktør i Nysnø Klimainvesteringer (Nysnø).
Venturefondet Astanor har nemlig et team av investeringspartnere og rådgivere, inkludert eksperter innen gårdsdrift, mikrobiologer og kokker. Den norske gourmetkokken Christopher Haatuft er en av rådgiverne i fondet som skal finne gode investeringsmuligheter. Haatuft er spesielt opptatt av bærekraftig mat fra havet, og er kjent for innovative matretter og nye måter å bruke ressurser på.
– Vi har fantastiske matressurser i Norge, ikke minst fra havet. I Norge er vi er langt fremme på en rekke områder som fortjener å bli løftet frem internasjonalt. Sammen med Nysnø har jeg stor tro på at vi kan styrke Norge sin posisjon på den globale matarenaen, sier Christopher Haatuft.
Gründer og partner i Astanor, Eric Archambeau, mener det pågår en revolusjon innen mat, og at både oppstartsselskaper, næringsliv, forbrukere og investorer blir mer bevisst på utfordringene for dages matsystemer.
– Vi jakter etter bærekraft som smaker utsøkt, og vi gjør dette ved å bringe vår ekspertise om mat, teknologi og vekst sammen med vekstkapital, sier Eric Archambeau.
Ved å investere i Astanor Ventures sitt Good Harvest Ventures I fond bidrar Nysnø med vekstkapital for teknologiselskaper som skal skape et mer bærekraftig matsystem. Samtidig styrkes Norges posisjon innen sektoren i europeisk sammenheng, og bidrar til økt tilgang på risikokapital for norske teknologiselskap innen mat, hav og landbruk.
Investeringsdirektør Lars Hvam og Senior associate Guro Skjæveland har fremforhandlet investeringen. Nysnø investerer om lag 150 millioner kroner, som bringer den totale fondsstørrelsen til om lag 2,65 milliarder kroner.