Meny

PM: Landbruksroboten Thorvald høster over 100 millioner i vekstkapital

Tilbake

Stavanger 31.8.2020 – En unik selvgående landbruksrobot utviklet av Saga Robotics på Ås gir bedre avlinger, mindre plantesykdom og sunnere mat. Det er global etterspørsel for roboten Thorvald, og Nysnø er en av flere investorer som er med i runden på totalt 100 millioner.

– Etterspørselen etter robotisering og automatisering i landbruket øker kraftig. Det gjelder spesielt teknologi som er klimavennlig i tillegg til å forbedre produktiviteten. Denne finansieringsrunden gjør at vi kan ta Thorvald ut i verden og til nye markeder. Vi er stolte over å bidra til at det produseres bedre og sunnere mat ved hjelp av teknologi som er utviklet i Norge, sier Pål Johan From, CEO i Saga Robotics.

Unik landbruksteknologi

Thorvald er en autonom robot som kan løse flere oppgaver innen landbruket, og har sitt utspring fra forskningsmiljøet på Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU). De siste årene har Thorvald vært i kommersiell drift og bruker UV-lys om natten på jordbærplanter for å bekjempe meldugg – en sopp som forsaker store avlingstap i Norge og andre deler av verden. UV-lyset reduserer bruken av plantevernmidler som brukes mot meldugg. Den batteridrevne roboten er lettere enn en dieseldrevet traktor, og dermed reduseres direkte utslipp og forhindrer jordkomprimering som gjør jorden mindre i stand til å binde den kraftige klimagassen dinitrogenmonoksid (N2O).

– Klimaendringer utfordrer allerede dagens landbruk, og vi må finne nye, bærekraftige løsninger for å produsere mat til flere. Roboten Thorvald viser oss en fremtid hvor intelligente, presise maskiner bruker mindre ressurser og produserer mer, sier Siri Kalvig, administrerende direktør i Nysnø.

Rigget for global vekst

Thorvald kjører selv på åkeren så vel som i veksthus, frukthager og vinranker – og med UV-belysning og avansert robotteknologi er den aktuell i det britiske og amerikanske markedet. Det er betydelig interesse for å sette Thorvald i arbeid med ulike avlinger, og skalerbar teknologi gjør at roboten kan tilpasses en rekke jordbruksoppgaver. I fremtiden vil Thorvald kunne plukke og høste selv, forenkle logistikk, fjerne ugress og klippe gresset. Kombinert med sensorer kan roboten innhente relevant informasjon og tilby bønder et verktøy for mer presis håndtering av planter og vekster.

Med nye investorer på laget og frisk kapital er Saga Robotics rigget for å bli et internasjonalt vekstselskap innen landbruksteknologi.

– Nysnø ser frem til videre skalering av norskutviklet teknologi inn i et stort, globalt marked som trenger nye løsninger. Med solid sektorkompetanse fra internasjonale og velrenommerte medinvestorer har vi et godt utgangspunkt, sier John Egil Johannessen, investeringsansvarlig Nysnø Klimainvesteringer.

Nysnø Klimainvesteringer, ADM Capital Management og den nederlandske landbruksbanken Rabo Frontier Ventures leder finansieringsrunden på over 100 millioner kroner for å sikre videre vekst. Runden inkluderer også Propagator Ventures og Jacob Hatteland Holding, med flere.

Kontaktperson Nysnø: Siri Kalvig, CEO – e-post: siri@nysnoinvest.no tlf +47 916 04 181
Kontaktperson Saga Robotics
: Pål Johan From, CEO – e-post: pjfrom@sagarobotics.com  tlf. +47 906 90 932

Om Nysnø Klimainvesteringer
Nysnø Klimainvesteringer AS (Nysnø) er et statlig investeringsselskap som investerer i selskaper og fond med teknologi for reduserte klimagassutslipp. Gjennom en forvaltningskapital på 1,7 milliarder kroner investerer Nysnø innen fornybar energi, digitale teknologier, ressurseffektivitet, bærekraftig forbruk og sirkulærøkonomi. Nysnø har hovedkontor i Stavanger og eiers av Nærings- og fiskeridepartementet. For mer informasjon se www.nysnoinvest.no

Om Saga Robotics
Saga Robotics er et selskap som har utviklet en robot som bruker avanserte algoritmer til å navigere i utfordrende terreng og forhold som finnes i jordbruket. Den første Thorvald-roboten ble bygget i Norge i 2016, og det er nå mer enn 30 roboter i drift fordelt på fem forskjellige land. Saga Robotics utvikler også verktøy for jordbærplukking, luking og avlingsprediksjon i samarbeid med NMBU, University of Lincoln, Cornell University, University of Florida, m.fl. For mer informasjon se www.sagarobotics.com